Almahor LabDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Sigurnost na internetu
Upomoć, virus! Ispis E-mail

Virusi i ostala gamad

Virusi, crvi, trojanci i ostala gamad često uzrokuju glavobolje mnogim korisnicima računala. Iako dio zaraze možemo pripisati samim nepoćudnim programima i njihovim programiranim aktivnostima, sve zapravo počinje od čovjeka. Najprije od onog tko ga je stvorio, a zatim i od onog tko ga je lakovjerno ili iz neznanja ugostio na svom računalu.

Ovaj se članak odnosi na sve vrste programa, ali ću ih u nastavku radi jednostavnosti sve zvati virusima. Teško je odgovoriti na pitanje zašzo postoje virusi i tko ih zapravo piše. Pa ako koga zanima, evo što ja mislim o svemu.

Više...
 
Lozinka, zaporka ili password? Ispis E-mail

Općenito o lozinkama

Za pristup raznim stvarima na internetu potrebna vam je lozinka. Mnogi je radije ne bi imali jer je to bezveze. Ali različiti servisi i tvrtke koje barataju vašim osobnim podacima inzistiraju da kreirate svoj "potpis" za sve čemu želite pristupiti. Vaše korisničko ime i lozinka predstavljaju VAS. Servisu nije važno tko sjedi pred računalom. Poznavanje vlastite lozinke trebalo bi značiti da ste to vi osobno, jer sama definicija lozinke pretpostavlja da je to "skup znakova koji je poznat samo JEDNOJ osobi". Problem s krađom ili neovlaštenom uporabom tuđe lozinke zapravo je na neki način krađa identiteta.

Jeste li ikad čuli nekoga da je rekao: Netko mi je hackirao account!  Ili se to dogodilo vama osobno? Vidim pet načina kako se to moglo dogoditi:

Pročitaj više